Per-Olov Rapp (s). Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Sala drar i handbromsen

"Blygsamt i förhållande till budgeten"
1:24 min

Sala kommun måste dra åt svångremmen på grund av finansturbulensen i Europa. Så nu görs en lång rad besparingar jämfört med den budget som lades i juni. Men vi har värnat om att det inte ska drabba den så kallade välfärdssektorn, säger kommunalrådet Per-Olov Rapp.

Det handlar sammanlagt om besparingar på 3,2 miljoner.

Men, enligt Per-Olov Rapp, socialdemokratiskt kommunalråd i Sala, är det inga stora besparingar i sammanhanget.

– Regeringen har kommit med en höstbudget, och alla prognoser visar att vi inte får den höjd på BNP-tillväxten som är tänkt. Det innebär att vi får lägre skatteintäkter, säger han.

– Bortåt 100 kommuner i landet räknar faktiskt med negativt resultat, men det gör inte vi i Sala, och den besparing vi gör på 3,2 miljoner är väldigt blygsam i förhållande till en budget på 1,2 miljarder, tycker jag, säger Per-Olov Rapp.

De olika nämnderna visar på ett underskott på 12,6 miljoner kronor. Och då måste det dras ner på andra håll för att klara budgeten, säger Per-Olov Rapp. Men han säger att det inte ska drabba välfärden.

– Vi har ju värnat om att det här inte ska drabba den så kallade välfärdssektorn, det ska alltså inte drabba skola eller vård och omsorg.

– Det allmäna ekonomiska läget är bekymmersamt och kommer att märkas, men de besparingar vi föreslår - att vi drar in lite tjänster eller gör om lite tjänster vi hade funderat på. Vi ska inrätta ett medborgarkontor och vi tror inte att vi behöver ta så mycket höjd för det. Och det är ju små justeringar av budgeten och sammanlagt 10-12 sådana här ger en effekt på 3,2 miljoner, säger Per-Olov Rapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".