Joakim Palme vid institutet för framtidsstudier och Uppsala universitet. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Hur ska vi ha råd med 40-talisterna?

"Gör vi ingenting kommer systemet att gå i bankrutt"
1:25 min

Någonting måste göras för att vi ska kunna ha råd med en bra sjukvård framöver, när den stora 40-talistgenerationen blir 80+. Det menar Joakim Palme vid Institutet för framtidsstudier och Uppsala universitet.

– Gör vi ingenting kommer systemet att gå i bankrutt så småningom.

För att ha råd med en bra vård när de äldre blir fler behöver vi fler som kan jobba och dra in skattepengar, tror Joakim Palme och han säger att det finns tre viktiga steg för att lyckas med det:

  • Att vi föder fler barn.
  • Att arbetskraftsinvandringen ökar.
  • Att unga blir klara med sina utbildningar och kommer ut i arbete snabbare än idag.

– Det är viktigt för att öka antalet skattebetalare och det tror jag är väsentligt för att få ekvationen att gå ihop, säger Joakim Palme.

Mats Kinnwall, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, håller med delar av det Palme säger och tror att det största bekymret blir att kraven väntas öka på mer och bättre service. En utveckling kan bli att den som vill ha en viss vård betalar en del ur egen ficka.

– Till exempel införa något slags grundpaket som finansieras via skattesedeln. Att medborgarna får vara beredda att betala en del utöver det vanliga grundpaketet via avgifter och man kanske får söka sig fram via privata försäkringslösningar. Man kanske också får överväga att skära ner ambitionsnivån i den offentliga välfärden, menar Mats Kinnwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".