1 av 4
Secos skylt i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR.
2 av 4
Seco Tools byggnad i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR.
3 av 4
Sandvik har lagt ett bud på alla aktier i Seco Tools. Foto: SR. Montage: SR.
4 av 4
Leif Norrbacka, ordförande för fackförbundet Metall på Seco Tools i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR.
Fagersta

Facket positivt till Sandviks köp av Seco Tools

"Man vill ha 100 procent av guldägget"
1:22 min

Verkstadsjätten Sandvik vill köpa hela dotterbolaget Seco Tools, som har sitt huvudkontor i Fagersta. Metallfacket på Seco ser positivt på samgåendet.

Sandvik lägger nu ett bud på alla aktier i Seco Tools. Genom samgåendet ska konkurrenskraften stärkas samtidigt som hundratals miljoner kronor sparas årligen.

Seco Tools har idag 5 700 anställda totalt, av dem jobbar 1 650 personer i Fagersta. 

Den nya affären är en del av Sandviks strategi att fortsätta stärka sin världsledande position inom det nya affärsområdet Sandvik Machining Solutions, enligt ett pressmeddelande från Sandvik.

Seco Tools tillverkar och säljer verktyg för borrning, svarvning och fräsning. Precis som Sandvik Tooling gör.

Sandvik räknar med att köpet ska ge samordningsvinster. Affären ska göra Sandvik mer konkurrenskraftigt säger Anders Thelin, chef för affärsområde Sandvik Tooling, till P4 Gävleborg.

- Seco Tools är fyra i storlek i världen och Sandvik är nummer ett, så tillsammans blir vi en ännu starkare nummer ett, säger Anders Thelin.

Det är genom denna styrka som Anders Thelin, och Sandvik, tror att man kommer göra större vinster och stå starkare i framtiden.

- Genom att utnyttja de fabriker vi har på effektiva sätt, så kan vi få ekonomiska fördelar och också genom att använda bästa tillverkningsprocess.

Leif Norrbacka är ordförande för fackförbundet Metall på Seco i Fagersta. Han tror att storskaligheten kan ge fördelar. 

– Jag tror att vi blir starkare på marknaden. Produktionen kan bli bättre, bättre distribution. Jag tror att det kan komma något gott ur det här, säger Metalls Leif Norrbacka. 

Seco Tools styrelse har gjort ett uttalande där man enhälligt rekommenderar aktieägarna att acceptera Sandviks offentliga uppköpserbjudande.

Även Alecta pensionsförsäkring och Swedbank Robur Fonder, som båda är större ägare i både Seco Tools och Sandvik, är positiva till Sandviks övertagande. För varje aktie får ägarna 1,2 aktier i Sandvik.

Sandviks bud på de aktier som man inte redan äger kostar 6,2 miljarder kronor, rapporterar TT. Hela Seco Tools värderas genom affären till 15,6 miljarder kronor.

För att finansiera affären, som betalas med egna aktier, emitterar Sandvik 69 miljoner nya aktier. Det ger en utspädning på 5,5 procent för Sandviks befintliga ägare, enligt TT.

Genom samgåendet räknar Sandvikledningen med att kunna nå samordningsfördelar som sparar 300 miljoner kronor årligen med full effekt 2014.

Sandviks vd Olof Faxander ser samordningsvinster på flera områden; forskning, produktion och distribution.

– Primärt handlar inte det här om att lägga ner några fabriker, inte vad vi kan se just nu i alla fall, säger Faxander till TT. 

Förra veckan varslade Sandvik 230 personer i Sandviken och 65 i Hallstahammar, men det är inte något som oroar Metallfackets Leif Norrbacka på Seoc Tools i Fagersta, eftersom det varslet inte lades inom affärsområde Sandvik Tooling som Seco Tools kommer att tillhöra.  

– Seco har ju alltid varit ett guldägg för Sandviken. Man har haft bara 60 procent av guldägget och nu vill man ha 100 procent av guldägget. Det är egentligen inte särskilt konstigt att man gör det här. Jag tror inte att vi behöver vara särskilt oroliga för eller nedläggningar eller omfördelningar av resurser, säger Leif Norrbacka, ordförande för fackförbundet Metall på Seco i Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".