Lyckad uppdatering av journalsystem

"En oerhört bra insats"
1:30 min

Nu i helgen gjorde Landstinget Västmanland en uppdatering av sitt datoriserade journalsystem Cosmic. Nu är det klart och det gick bra, enligt Jonas Ekström, överläkare och medicinskt ansvarig för journalsystemet.

– Jo, det har gått bra, på så sätt att det tekniska har fungerat. Vi har lyckats flytta alla de här filerna. Det är biljoner filer, det är otroligt mycket som ska flyttas, säger Jonas Ekström.

– Alla som har jobbat med det här har gjort en oerhört bra insats.

Jonas Ekström menar att både tekniker och vårdpersonal har kämpat hårt under helgen.

– Nu återstår förstås en hel del arbete med att försöka efterregistrera en del av de uppgifter som har förts på papper i helgen.

Vad blev det för skillnad för vårdpersonalen på akuten att jobba den här helgen, jämfört med en vanlig helg?

– Det har varit jobbigare, förstås, för alla inblandade och längre väntetider, säger Jonas Ekström.

– Många har nog glömt bort hur mycket jobb det faktiskt var när vi hade pappersjournaler och hur vana vi har blivit att ha allting datoriserat.

Vad blir det för fördelar för patienterna nu då?

– Till och börja med - får jag lov att vara ärlig och säga - ingen alls. Det är den tråkiga sanningen.

– Det här var ett tekniskt lyft som vi gjorde för att kunna på sikt arbeta mer tillsammans med de övriga landstingen och vårdföretagen som har Cosmic som journalsystem, säger överläkare Jonas Ekström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".