Myggcirkusen igång igen

När landshövding Mats Svegfors skakat fram ett par miljoner till årets provbesprutning mot mygg i Tärnsjö, beslutade projektledningen för myggbekämpningen att spruta över ett större område än man tidigare sagt. Det här har fått länsstyrelsen att reagera, och nu är cirkusen kring myggbekämpningen igång igen.
I veckan skall Kemikalieinspektionen gå igenom yttrandena över projektledningens begäran att få använda det kemiska bekämpningsmedlet BTI över två stora provytor vid Österfärnebo och Tärnsjö i vår. Allt hade med säkerhet gått rakt igenom om inte projektledningen utvidgat planerna för årets besprutningar. För hade man gått efter de planer som presenterades tidigare i vintras, hade länsstyrelsens naturvårdsenhet inte reagerat. Men när ytan nu blivit större kräver man en utredning av hur bland andra fiskgjusen kommer att reagera på den omfattande helikopterflygning som besprutningen innebär. När Kemikaliinspektionen ser vilka särintressen som finns i projektet avstår man från att fatta beslutet om tillstånd, och bollar över frågan till regeringen. Detta har fått kommunledningen i Heby orolig, eftersom det kan ta tid när regeringen skall blandas in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista