Thamir Zubair, rektor på Bjurhovdaskolan

Rektor gläds över beslut om idrottshall

"Jag vill gärna se det i praktiken"
1:45 min

Thamir Zubair, rektor på Bjurhovdaskolan i Västerås, är glad över regeringsbeslutet som innebär att planerna på en ny idrottshall och fritidsgård på Bjurhovda nu har fått klartecken. Men han vågar inte ta ut något i förskott.

– När man tittar på den fina Bjurhovdaskolan och den gamla slitna idrottshallen så hör det inte ihop, vi vill ha fräscha lokaler.

– Här på skolan har vi jättegod mat, miljötänkande, solceller... och sedan har vi idrottsundervisningen i en så sliten lokal. Det hör inte ihop, säger Thamir Zubair.

Redan för två år sedan antog Västerås Stad detaljplanen för att kunna bygga en ny idrottshall, men bostadsrättsföreningen Midgård överklagade, eftersom man tyckte att det var fel att placera en idrottshall mitt i ett bostadsområde.

Nu har ärendet avgjorts hos regeringen, som är högsta instans, och överklagandet avslås.

I beslutet står att detaljplanen inte påverkar de boende så mycket, när det gäller till exempel ökad trafik, att det finns skäl att stoppa planen.

Thamir Zubair säger att eleverna, som det är nu, flera dagar i veckan måste åka iväg med buss för att ha idrott. Det beror på att den gamla idrottshallen, som finns idag, är alldeles för liten.

Men rektorn vågar inte ta ut glädjen i förskott. Nu hoppas han att bygget verkligen ska komma igång:

– Idrottshallen lyfter inte bara Bjurhovdaskolan, den lyfter hela området. Min förhoppning är att det här beslutet från regeringen som glädjer mig mycket inte bara blir på papperet.

– Jag vill gärna se det i praktiken, säger Thamir Zubair.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".