Arboga ändrar sig: Säger ja till gymnasiefriskola

I dag beslutade kommunstyrelsen i Arboga att ställa sig positiv till utbildningsföretaget Grip:s ansökan om att få starta en gymnasiefriskola. Orsaken till att kommunen nu i svängt i frågan är att ansvariga i Arboga tror att gymnasiesamarbetet med Kungsör och Köping går i stöpet.

- När vi nu tror att vi tvingas gå fram själva med gymnasiet är vi positiva till utbildningar som ger våra ungdomar möjlighet till ett mer komplett utbud lokalt i Arboga, och det är vad Grip kan erbjuda, säger P-O Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Arboga.

Diskussionerna mellan Köping, Arboga och Kungsör om ett gemensamt gymnasium har gått allt trögare under sommaren.

I och med dagens besked är det alltså ännu mindre sannolikt att Arboga säger ja till gemensamt gymnasium den 12 oktober, då kommunstyrelsen sammanträder nästa gång.

- Det är bra, tycker Malin Nord och Fatima Malic, som i år har börjat ettan på Vasagymnasiet i Arboga.

De vill helst ha gymnasieutbildningar hemma i Arboga:

- Man slipper pendla, och kan bo kvar hemma så länge som möjligt.

Det är framför allt ekonomin som har varit avgörande när de tre kommunerna inte kunnat enas om ett gemensamt KAK-gymnasium - man har varit oense om hur mycket varje kommun ska betala för det nya gymnasiet.

Från Arbogas sida håller man inte med om att man har ställt för hårda krav.

- Jag tycker inte det. Vi har föreslagit en modell som är den vanligaste i Sverige, och som går ut på att varje elev ska kosta lika mycket. Det tycker vi är ett rättmätigt krav, säger P-O Nilsson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".