Kocken och projektledaren Sven-Åke Larsson fixar till lite smörgåsmat gjord på älgkött. Foto: Simon Olsson/P4 Västmanland

Mycket vilt på tallriken den här veckan

"Det finns en stor marknad"
1:35 min

Den här veckan kommer det att serveras mycket älgkött på restauranger, skolor och förskolor. Det är nämligen "Viltvecka", ett projekt som bland andra Jägareförbundet står bakom.

Det finns en efterfrågan på exempelvis älgkött, men det är svårt att få tag på.

– Det finns en stor marknad på viltkött. Vad som har varit problemet det är väl logistiken, säger Sven-Åke Larsson, kock och projektledare för Viltmat på Jägareförbundet.

Det är många led inblandade innan viltköttet så småningom kanske når konsumenten.

– Som det har fungerat så är det ju så att jägaren, jaktlaget, bolaget säljer älgen till en vilthanteringsanläggning, som sedan i sin tur säljer älgen till en uppköpare, som i sin tur säljer den till en grossist, som i sin tur säljer den till ytterligare en grossist.

– Då säger det sig självt att slutpriset blir ju väldigt högt, säger Sven-Åke Larsson.

Nu försöker man kapa de många leden för att restauranger och butiker ska kunna köpa direkt från vilthanteringsanläggningen.

– Då blir det bara två händer, i stället för i värsta fall kanske åtta-tio händer som ska hantera det.

De höga priserna gör att viltköttet blir väldigt svåråtkomligt för allmänheten.

– I en undersökning förra året svarade 68 procent av befolkningen att de skulle äta betydligt mera viltkött om de bara fick tag på det, säger Sven-Åke Larsson.

Förra året arrangerades "Viltveckan" för första gången, då enbart i Västmanland.

I år är det betydligt fler som är med. Förutom Västmanland är det Stockholm, Uppsala län, Sörmland, Gotland, Örebro, Värmland, Dalarna och Gävleborg.

– Nästa år blir det i hela Sverige. Nu tror jag att vi har ett bra facit till nästa år för att växla upp det ytterligare, till syd och nord, säger projektledaren Sven-Åke Larsson.

Även Jordbruksverket och jordbruksdepartementet är med på projektet. De satsar en miljon kronor på att få konsumenter att äta mer viltkött.

Sven-Åke Larsson är en välrenommerad kock. Bland annat har han varit tränare åt Juniorkocklandslaget och domare i Kock-OS.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".