Fler får kontaktperson

Allt fler människor med funktionshinder i Västerås får kontaktperson. Jämfört med för ett år sen så har kön minskat rejält, säger Helena Holmstedt, som är handläggare i Västerås Stad. - Många yngre tjejer ringer och vill bli kontaktpersoner, men vad vi söker just nu är framför allt killar i åldern från 25 år och uppåt, för där ser vi en stor brist, säger Helena Holmstedt till P 4 Västmanland.
För att bli kontaktperson åt en person med visst funktionshinder så krävs inga speciella kvalifikationer. Det handlar om att vara ett stöd under den tid man själv kan sätta av. Oftast träffas kontaktpersonen och den funktionshindrade två till åtta gånger i månaden. Dessutom pratar paret på telefon ett antal gånger i månaden. De båda skriver ett kontrakt som ska passa bådas möjligheter och behov. Idag behövs det ytterligare 45 kontaktpersoner i Västerås. Men för ett år sen var behovet betydligt större. Kön har minskat med 85 personer jämfört med förra året. Framför allt är det alltså yngre män som behövs som kontaktpersoner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".