Kyrkan tar strid för solceller på kyrktak

Länsstyrelsen säger nej till solceller på Fläckebo kyrkas tak. Men kyrkoherden och kyrkonämnden tar strid för solenergin; nu får domstol avgöra frågan.

Fläckebo kyrka, ett par mil utanför Sala tätort, skulle satsa på solenergi, var det tänkt. Men Länsstyrelsen säger nej.

Den kyrkliga samfälligheten ansökte hos Länsstyrelsen om att på försök få sätta upp solceller på kyrkans tak - detta för att få ner elkostnaderna.

I en första omgång var det frågan om 17 kvadratmeter moduler som skulle förankras på södra sidan av kyrktaket.

Men Länsstyrelsen säger alltså nej, och anser bland annat att kyrkans utseende skulle förvanskas, och att installationen skulle innebära håltagning av murar inne i Fläckebo kyrka.

Länsstyrelsen lutar sig mot Riksantikvarieämbetets yttrande, som sågar tanken rejält. Yttrande och Länsstyrelsens motivering till avslaget gör kyrkoherde Leif Östborg upprörd:

- Ja, det måste man ju vara. Riksantikvarien yttrar sig över väldigt mycket som de inte har med att göra, säger Leif Östborg till P4 Västmanland.

Han menar att Riksantikvarien tagit med synpunkter som ligger utanför ämbetets område och kompetens. Enligt Östborg har man blandat in kostnader, den planerade anläggningens effektivitet och församlingsbornas rätt till att ha sin kyrka orörd.

Leif Östborg säger också att det i ansökan finns en beskrivning över hur modulerna ska fästas och hur ledningarna ska dras, och att det inte alls är frågan om att exempelvis ta hål i murar.

- Det är ett fullkomligt snett beslut från Länsstyrelsen!

Thorsten Eriksson, ordförande i Västerfärnebo Fläckebo kyrkonämnd, håller med kyrkoherden.

Men från kyrkans sida ger man inte upp, utan har, enligt Eruiksson, redan beslutat att överklaga till Länsrätten:

- Än är inte sista ordet sagt!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".