Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
Köping

Ökat missbruk bland unga kvinnor

I Köping har en ökning av blandmissbruket skett, främst bland flickor och unga kvinnor. Det konstaterade socialnämnden i sitt senaste möte.

Det här är en grupp som man inte har lyckats nå, säger Marita Sivén, enhetschef på social och arbetsmarknad i Köping. Något som man från kommunens sida nu gör en satsning för att bemöta.

– Vi har kontakt med många unga kvinnor från tidigt tonår som har missbruksproblem och som vi inte riktigt lyckas hjälpa varken på hemmaplan eller på placeringar på behandlingshem och det är ett fenomen som vi har märkt av. Unga män är också ett problem, men där lyckas vi i större utsträckning än med unga kvinnor.

Hon säger att en av anledningarna till att man inte lyckats, beror på att vården historiskt sett varit anpassad och inriktad mot män och att kvinnor och mäns missbruk ser olika ut.

Enligt Marita Sivén har man sett att antalet missbrukare i gruppen unga kvinnor ökat de senaste fem åren och att de hamnat i ett blandmissbruk av alkohol, läkemedel och tyngre droger.

Köpings kommun har dragit igång ett projekt där man kommer att inrikta sig mot behandling för denna grupp. Man kommer, förutom att kartlägga och utvärdera problemen, också kommer att kasta blickar ut i landet för att lära av kommuner som haft samma erfarenheter, men lyckats bättre med behandling av unga missbrukande kvinnor.

– Vi kommer att satsa på det här projektet och titta på vad gör man ute i Sverige på olika ställen, vad säger forskningen, vad har man för erfarenheter från ställen som jobbat speciellt med kvinnor.

– Vi försöker att kamma Sverige och se, var är man bäst på det här och då tänker vi försöka göra någonting sådant, säger Marita Sivén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".