Mer pengar till förskolorna - Västerås vill minska barngrupperna

En av punkterna i regeringen förskoleproposition, som lades fram igår, är öronmärkta pengar till förskolan. Första året, 2005, fördelas en miljard kronor till landets kommuner. Västerås ska använda sina extra pengar till att minska barngrupperna.

Igår lade regeringen fram sin förskoleproposition. En av punkterna är öronmärkta pengar till ytterligare 6 000 anställda i förskolan. Första året, 2005, fördelas en miljard kronor till landets kommuner.

Västerås, till exempel, ska då få totalt 15 miljoner kronor extra från staten, och ytterligare 15 miljoner året därpå.

- Pengar som ska gå till mer personal och mindre barngrupper i förskolan, säger barn och ungdomsnämndens ordförande Britt Sandström i ett pressmeddelande.

På Vallby förskola i Västerås är personalen överens om att det är nödvändigt med just mindre barngrupper, och menar att det inte bör vara mer än 12-15 barn i en småbarnsgrupp.

Som det ser ut idag får man istället räkna med 20 barn i grupperna.

- Det är väldigt hög ljudnivå. Barn behöver mer lugn och ro nuförtiden, säger barnskötaren Idiko Pataky.

- De flesta lokalerna idag är inte byggda för så här stora barngrupper. Någonstans känner vi att vi hinner inte med alla barn när det är ungefär 20 barn i en grupp. Det är för mycket, säger barnsköterskan Britt-Inger Tsimopoulos till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".