1 av 2
Anrika Ramnäs bruk, som numera har spanska ägare
2 av 2
Marko Laituri, ordförande för IF Metall på Ramnäs bruk och Magnus Westher, vd på Ramnäs bruk

Köptes upp av konkurrenten

"Man få mera muskler"
1:41 min

Kättingtillverkaren Ramnäs bruk har fått en ny ägare, den spanska koncernen Vicinay Marine. Magnus Westher, vd på Ramnäs bruk, ser positivt på affären, men han säger att många först var tveksamma i och med att det spanska bolaget tidigare var brukets värsta konkurrent.

– I organisationen så tog det några veckor att acceptera faktum, att vi nu ska spela i samma lag. Men det har faktiskt gått bättre än förväntat och vi ser ju här i Ramnäs de möjligheter som öppnas upp nu i den här koncernen, säger Magnus Westher.

Sedan 2008 har Ramnäs bruk ägts av ett norskt konsortium, men för ett par månader sedan köpte den spanska koncernen Vicinay Marine Ramnäs bruk. Vicinay har sitt säte i Bilbao i Spanien och har också kättingföretag i Brasilien och Kina.

De farhågor som först fanns hos en del om att konkurrenten skulle köpa upp Ramnäs bruk för att lägga ner har man nu släppt, enligt Magnus Westher. Enligt honom går nu branschen uppåt och den spanska koncernen vill utöka.

– Det är många här på Ramnäs bruk som har jobbat här i flera decennier och den allmänna uppfattningen är att man aldrig någonsin har sett en sådan här uppgång i branschen, faktiskt. Så huvudanledningen till att Vicinay Marine förvärvar Ramnäs bruk det är ju att öka koncernens kapacitet för att kunna möta den uppgång som kommer i marknaden, säger Magnus Wester.

Även Marko Laituri, ordförande för IF Metall på Ramnäs bruk, är positiv till de nya ägarna.

– Det är väl som i de flesta andra koncerner. Man få mera muskler, man blir större gentemot hotet från Asien som vi har känt av nu den senaste tiden.

– Men i början fanns det en viss oro för vad som skulle hända?

– Ja så är det alltid när man får in nya ägare, det spelar ingen roll vad det är för flagga på dem så att säga. Men nu har det vänt till det positiva för de flesta, säger Marko Laituri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".