Rådhuset i Sala. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Sala

Fortsatt kritik mot politisk nyordning

"Det är för ont om tid"
1:47 min

Sala kommun skjuter fram tidsplanen för sin nya politiska organisation. Kommunledningen har lyssnat på kritiken och väntar nu till den första juli nästa år, istället för att genomföra förändringarna redan nu vid årsskiftet. Men fortfarande får förslaget skarp kritik från oppositionen.

Oppositionsråddet Carola Gunnarsson (c) välkomnar visserligen att tidsplanen skjutits fram ett halvår, men hon tycker fortfarande att det är för ont om tid.

– Det vi vet är att alla omorganisationer innebär en lägre effektivitet och jag kan då vara bekymrad över en så tight tidsplan mitt uppe i en ekonomisk lågkonjunktur när vi verkligen behöver hushålla med resurserna i kommunen, säger Carola Gunnarsson.

Men kommunalrådet, socialdemokraten Per-Olov Rapp, är inte bekymrad, utan säger att just det ekonomiska läget gör den nya organisationen ännu mer angelägen att införa.

Sammanfattningsvis kan man säga att Sala i stort sett går från modellen med politiska nämnder, för att istället ge kommunfullmäktige (KF) och framför allt kommunstyrelsen (KS) mer makt. Besluten i kommunen ska arbetas fram i beredningar och utskott som är direkt underställda KF och KS.

Men ännu är det inte klart exakt hur det blir. Oppositionen har till den första december på sig att komma med synpunkter, och synpunkter kommer, säger Carola Gunnarsson.

Hon kritiserar starkt att kommunstyrelsen utökas med fyra ledamöter. Det kommer att förändra mandatfördelningen. Idag har majoriteten ett mer mandat än oppositionen. I det nya förslaget får majoriteten tre fler mandat och det tycker Carola Gunnarsson är stötande

– Utökningen av ledamöter kommer framför allt att främja majoriteten och det handlar sedan också om möjligheten att tillsätta ledamöter i de utskott med väldigt stort beslutademandat som man nu föreslår inom ramen för kommun styrelsen, säger Carola Gunnarsson.

Men för Per-Olov Rapp är den nya mandatfördelningen bara matte. Han säger att fördelningen bygger på valresultatet där majoriteten fick 24 mandat och oppositionen 19 mandat.

– Så det återspeglar ju faktiskt förhållandena i fullmäktige och den lag som reglerar det här, säger Per-Olov Rapp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".