Erik Oja, divisionschef för ABB Process Automation i Sverige

Nätverk spår brist på ingenjörer

"Automation måste bli mer känt"
1:43 min

Samarbetsprojektet Automations Region, med syfte att stärka och synliggöra den svenska automationsindustrin, skriker efter 3 000 ingenjörer, som de säger kommer att behövas i Västerås med omnejd de närmaste åren. Nu gäller det att öka kunskapen om teknikyrken, säger Erik Oja på ABB Process Automation.

Erik Oja är divisionschef för ABB Process Automation i Sverige, han säger att många behöver rekrytera ingenjörer framöver, bland annat på grund av att gruvindustrin växer.

– För knappt ett år sedan gjorde vi en undersökning och av de svar vi fick in visar det sig att behovet är väldigt stort, inte bara hos de olika enheterna inom ABB.

– Tittar man i Sverige på till exempel gruvindustrin så är det en otroligt stor efterfrågan på nya projekt. Mineralpriserna är väldigt höga vilket gör att det lönar sig att bryta malm på platser där det tidigare inte var lönsamt. Flera gruvor som lades ner för många år sedan har öppnat igen och där måste vi komma in med ny utrustning, säger Erik Oja.

Inom nätverket Automations Region finns företag som ABB, Bombardier, Westinghouse och många mindre företag.

– Vi närmar oss 60 medlemmar, och i en enkät till de här medlemsföretagen kom man fram till att det behöver anställas sammanlagt ungefär 3 000 personer de kommande åren på de här företagen, säger han.

Varför har ni så svårt att locka personer till den här branschen?

– Generellt har vi inte svårt att locka, det vi försöker jobba för i Automations Region är att göra automation mer känt. För gemene man är det lätt att förstå vad en mobiltelefon är, alla har den i fickan. Men väldigt få förstår vad automation är, men jag tycker att det är betydligt "sexigare" än mobiltelefoner, säger Erik Oja.

Vad kan skolan göra bättre för att få unga att välja den här vägen?

– På kort sikt är det förstås att visa upp den arbetsmarknad som finns, att locka de som söker till högskolorna i dag att söka rätt utbildning så att de kommer in på rätt spår. Men man måste också titta långsiktigt, hur skapar vi större teknikintresse hos ungdomar och det handlar om teknikutbildning redan i unga år. Det är en otroligt viktig långsiktig fråga för Sverige som land, att vi får fler ingenjörer, enligt Erik Oja, chef för ABB Process Automation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".