Skolan är inte en trygg plats för alla. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
Brottsplats: Skolan

Mobbades och hotades med tortyr i skolan

"Jag var rädd varje dag"
1:35 min

Patrick gick för några år sedan i en skola i Västmanland. Han hade det tufft där och till slut vågade han inte gå dit, efter hot om tortyr. Trots flera anmälningar hände ingenting och skolledningen tittade åt annat håll.

Skolan är en osäker plats visar undersökningar från Brottsförebyggandet Rådet.

Patrick berättar för P4 Västmanland att mobbningen med hot och våld pågick i många år.

– Till slut vågade jag inte gå till skolan

Skolan är alltså en våldsam och hotfull plats att vara på, det visar undersökningar som BRÅ, Brottsförebyggande rådet gör i ämnet hur det ser ut på skolorna vad gäller brott,

I fall där ungdomar har blivit utsatta för grövre våld, visar sig det att drygt 40 procent av de fallen har ägt rum på skolan. Under betäckningen lindrigare våld så har vartannat fall skett på skolan, Även hot får många elever utstå just på skolan.

Patrick blev också hotad, många gånger.

– Dom hotade mig med tortyr.

Till slut, efter många år, kom Patrick till en ny skola och mobbningen avtog, där det också blev bättre men till en början var han beredd på mer stryk.

– Försvarsmekanismerna  gjorde att jag hela första året gick med händerna framför ansiktet för att slippa stryk.

Patrick slapp stryk och efter att han många år senare gått ut gymnasiet mår han bra, även om mobbningen har satt spår i form av han inte riktigt litar på folk direkt vid det första mötet. Han har blivit mer avvaktande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".