Det kan bli brist på svetsare i Västmanland. Foto: Mattias Sundler/SR.

"Brist på fler än ingenjörer"

"Blir problematiskt när man ska rekrytera"
1:37 min

Det är svårt att rekrytera unga till arbeten som plåtslagare och betongarbetare. I samband med stora pensionsavgångar kan det därför brist på kompetent arbetskraft, enligt arbetsförmedlingen.

Enligt nätverket Automations Region kommer det att behövas 3 000 ingenjörer till Västerås med omnejd och att det går lite trögt att locka unga till teknikyrken.

Men det finns också andra yrken där ny arbetskraft kommer att behövas på sikt här i länet, säger arbetsförmedlingens analytiker Marvin Nilsson.

– Jag tror att det även kommer finnas andra industrijobb, framför allt CNC-operatörer och svetsare. Sedan kommer det finnas jobb inom byggverksamheten, framför allt plåtslagare, betongarbetare. Det är yrken där vi nu ser en stor brist som har att göra med att det är ett svagt intresse bland ungdomar att läsa till den här typen av yrken.

- Vi är inne i en generationsväxling där vi får ovanligt stora pensionsavgångar då främst 40-talisterna går i pension. Kopplat till ett svagt intresse leder det till att det blir problematiskt när man ska rekrytera den här typen av kompetens, menar Marvin Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".