1 av 2
Västmanlands Tingsrätt i Västerås. Foto: Karina Morberg/SR
2 av 2
Per Kjellsson, chef vid Västmanlands Tingsrätt i Västerås, tycker att de inställda rättegångarna är ett problem. Foto: Karina Morberg/SR

Nästan var femte rättegång ställs in

"Får negativ effekt på rättssäkerheten"
1:49 min

Nästan var femte förhandling som skulle hållas vid Västmanlans tingsrätt i år har ställts in. Anledningen är att den åtalade, ett vittne eller brottsoffret, helt enkelt inte dyker upp och att rättegången måste skjutas upp. Något som innebär stora kostnader för samhället.

Fram till september i år har 720 av 3840 förhandlingar har fått ställas in, och det är nästan var femte rättegång som skulle hållas vid Västmanlands tingsrätt. Mer än hälften av dem var brottmål.

Att rättegångar ställs in får flera konsekvenser, berättar Per Kjellsson, chef för Västmanlands Tingsrätt.

– För det första är det en stor kostnad för samhället. När man samlas många personer och man blir tvungen att ställa in så kostar det hemskt mycket pengar.

– Men framförallt tror jag att det får negativa effekter på rättsäkerheten. Ju längre tid som förflyter, desto sämre blir bevisningen i målet. Det är till skada för själva rättegången att den skjuts upp och sker det flera gånger dessutom så kan det dröja ett par år innan det blir avgjort. Det är inte bra.

 Men trots att den som vägrar att infinna sig får böter och till slut kan bli hämtad av polis är det här något som fortsätter att hända.

– Vi kan inte göra så mycket, vi är rätt bundna av de regler som finns om hur vi ska kalla hit personer. Den enda möjlighet vi har är att ringa och maila och skicka vanlig post och skicka via polisen så att de jagar personerna men handlingarna och överlämnar dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".