Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen översyn av politikerpensioner - än

"Det är lite väl generöst"
1:49 min

Kommun- och landstingspolitikernas generösa pensionsvillkor ska kartläggas innan några beslut kan tas om att eventuellt skärpa reglerna. Efter Sveriges Radios granskning av de lokala politikernas generösa visstidspensioner så var frågan idag uppe på SKL:s kongress.

Det svaret gav styrelsen för Sveriges kommuner och landsting när frågan var uppe till diskussion på SKL:s kongress idag.

– Vi tycker det är viktigt att veta hur det ser ut och på vilka villkor de här pensionerna kvitteras ut innan vi diskuterar vad som eventuellt bör göras, säger Ingela Gardner Sundström (M) och ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Efter Sveriges Radios granskning av de lokala politikernas generösa visstidspensioner för en månad sedan var frågan uppe idag på SKL:s kongress.

Kongressombudet  Ilona Szatmari Waldau, Vänsterpartiet, frågade i en interpellation om någon översyn av politikerpensionerna påbörjats efter vår granskning och om inte om det kommer att ske.

Men någon översyn av reglerna har inte påbörjats och något konkret svar på frågan om det blir någon gav inte SKL:s ledning.

Reglerna, som SKL fastställt och som de flesta kommuner och landsting tillämpar, innebär att politiker som suttit i i tre mandatperioder kan få full politikerpension från 50 års ålder fram till 65-årsdagen även om de själva valt att avgå. De behöver heller inte söka något nytt arbete när de väl fått sin politikerpension.

Den arbetslinje, som gäller för andra arbetslösa, gäller alltså inte för lokalpolitikerna.

Politikerpensionerna har kostat skattebetalarna i landets kommuner och landsting över 70 miljoner kronor bara det senaste året fram till det senaste halvårsskiftet.

Vi brukar ju inte ha retroaktiv lagstiftning i Sverige, säger Ingela Gardner Sundström om varför SKL inte redan nu kan starta en översyn för att skärpa reglerna.

– Jag tycker att det en väldigt stor press nu på Sveriges kommuner och landsting att ändra reglerna, säger vänsterpartisten Ilona Szatmari Waldau.

Jimmy Jansson (S) sörmländskt ombud på kongressen, tycker att diskussionen är viktig.

– Vi får inte hamna i en situation där politikers villkor är så långt iväg från vad medborgare upplever är rimligt. Det urholkar demokratin. Man måste alltid vara öppen för en diskussion och göra en översyn, men frågan är inte enkel, säger han.

Kommunalråd flyttade till Filippinerna med miljonfallskärm

#text=4703354#om året i ersättning när de slutar, även om de går långt före 65 års ålder. Ett exempel är Arbogas tidigare kommunalråd Kjell Söderström som vid 52 års ålder kunde flytta till Filippinerna med 300 000 om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".