Det smärtstillande läkemedlet Tradolan klassas inte längre som narkotika och Polisen tror att missbruket av just detta läkemedel kommer att öka. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Missbruk av Tradolan riskerar att öka

"Det kan vara nya gupper som börjar testa"
1:36 min

I våras berättade vi att missbruket av det receptbelagda läkemedlet Tradolan var större i Västmanland än någon annanstans i landet. Men efter en hovrättsdom är nu inte Tradolan längre klassat som narkotika. Något som bekymrar Polisen i länet och de befarar att problemet kommer att bli större än vad det redan är.

– Det jag kan befara är att man sänder en signal att det här inte är så farligt och att nya grupper kan börja testa det här läkemedlet och hamna i ett missbruk. Det är de stora farorna vi ser. Vi är berövade ett verktyg, men vi har ju andra verktyg att komma tillrätta med det här. Vi kan ta det här preparatet i beslag ändå, så vi får bort det från gatorna, men är inte lika lättarbetat som tidigare, Per-Erik Lundberg på narkotikapolisen i Västmanland

Det receptbelagda läkemedlet Tradolan är ett smärtstillande medel som liknar Morfin och ofta säljs via nätet.

Tidigare i år visade det sig att det är här i länet som missbruket av Tradolan är som störst i landet.

Men efter att Hovrätten nyligen bedömt att läkemedlet inte längre ska klassas som narkotika kan alltså den som säljer preparatet, inte längre misstänkas för narkotikabrott.

Per -Erik Lundberg vid Polisen säger att missbruket av just Tradolan är vitt utbrett i länet och förekommer i alla åldrar.

Hur ser ni på att det inte längre är klassat som narkotika?

--Jag tycker att det är en brist, men jag vet att det pågår ett arbete för att få det narkotikaklassat igen, för det är ju en farlig drog det är frågan om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".