"Nej till solceller på kyrkan i Fläckebo välgrundat"

Kyrkan i Fläckebo vill sätta solceller på taket men får nej av både länsstyrelsen och riksantikvarien. Men kyrkoherde Leif Östborg i Västerfärnebo-Fläckebo är upprörd och tycker att det nej som kommit mot solceller på kyrktaket är fattat på fel grunder. Nu bemöter länsantikvarie Birgitta Cedenhag den kritik som kommer från kyrkoherden och hon är klar över sin uppfattning.

- Jag anser att de här solcellerna medför en väsentlig ändring och förvanskning av kyrkans 60-åriga utseende. Och beslutet är fattat utifrån kulturminneslagen som vi ska följa, säger Birgitta Cedenhag.

Bakgrunden är en ansökan från kyrkonämnden i Västerfärnebo Fläckebo att få anlägga en 17 kvadratmeter stor solcellsmodul på taket på Fläckebo kyrka. Anläggningen skulle vara steg ett i en satsning på en betydligt större, allt i akt och mening att få ner uppvärmningskostnaderna för kyrkan.

Stiftet, länsmuséet och församlingen har sagt ja till solcellerna medan riksantikvarien och sedan också länsstyrelsen sagt nej. Och det gör man, enligt kyrkoherde Leif Östborg, efter att blandat in faktorer som man inte har något att göra med.

- Lönsamheten, effektiviteten och församlingsbornas rätt att få ha sin kyrka orörd är exempel på faktorer som vi tar ansvar för, säger Leif Östborg.

Länsantikvarie Birgitta Cedenhag som står bakom länsstyrelsens ställningstagande har inget emot satsningen, bara placeringen på kyrktaket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".