Överskott i Västerås istället för väntat underskott

Västerås stad ser inte längre ut att få ett underskott i sin budget för 2004, utan tvärtom ett överskott på 95 miljoner kronor. I varje fall enligt den senaste prognosen från stadshuset.

Enligt den förra prognosen skulle det bli ett underskott i år på 83 miljoner kronor. Förändringen ligger först och främst i att vinster från försäljningar av olika slag har blivit större än förväntat, säger ekonomidirektör Lena Lundberg.

- Dels har vi mer realisationsvinster än vad vi har skattat tidigare, bland annat den ombildning som gjorts av renhållningsbolaget Vafab, och sedan har Mälarenergis starka ekonomiska ställning möjliggjort en extra utdelning som kommer kommunen till del 2004, säger Lena Lundberg.

Det kommunala bolaget Mälarenergi har bland annat sålt sin del av kraftvärmeverket ENA Kraft i Enköping i år och bidrar med 57 miljoner kronor till det förväntade överskottet, men samtidigt har också nämnder och staber blivit bättre på att hushålla med sina pengar. Dessutom väntas skatteintäkterna öka och staten ge kommunerna mer i bidrag för att slippa säga upp personal.

Västerås stad väntas idag alltså gå med ett överskott på 95 miljoner kronor i år, och räknar man bort realisationsvinster blir resultatet plus 56 miljoner kronor, men det finns fortfarande sådant som kan kosta mer än beräknat.

- Det är fortsatt stora insatser som krävs. Det är exempelvis fortsatt svårt att veta mer exakt hur det blir med intäkter och utgifter på det sociala området, säger stadsdirektör Monica Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista