Foto: Scanpix

Köpingson matchhjälte i Tre Kronor

Gustafsson: Fick mycket hjälp av försvaret"
2:51 min

19-åriga målvakten Johan Gustafsson från Köping fick hoppa in och spelade en viktig roll när Tre Kronor slog Finland med 4-3 i Karjala cup igår.

Johan Gustafsson, som i år spelar för Luleå i Elitserien och spelade för Västerås i Allsvenskan förra säsongen, var först inte uttagen till Karjala cup.

Men när AIK:s Viktor Fasth plötsligt blev sjuk kom samtalet till Gustafsson i lördags morse. Han fick slänga sig i en taxi till Helsingfors och kom fram lagom till den andra perioden i matchen mot Ryssland. Och igår blev han matchhjälte.

- Det klart att jag var lite extra nervös innan matchen men det var ändå på en bra nivå, säger Gustafsson till Radiosporten.

Gustafsson fick en mardrömsstart på debuten och släppte tidigt förbi sig en puck i spel fem mot fyra. Men 19-åringen kom igen. Det blev inga fler mål i den första och det dröjde till slutet på den andra perioden innan Finland fick göra sitt andra mål.

Men då  hade Tre kronor gått upp till en 4-1 ledning genom mål av Nicklas Danielsson, Christian Bäckman och Martin Thörnberg.

– Vår andra period var fantastiskt bra. Vi ägde spelet. Men i slutet får de ett mål i fem mot tre och tar över momentumet, säger Gustafsson.

I den tredje perioden var det bara ett lag på isen. Finland. De regerande världsmästarna pressade Tre kronor ordentligt. Men ivägen stod Johan Gustafsson. 19-åringen stod för 35 räddningar i matchen, varav 19 stycken bara i den sista perioden.

– Vi gör ett väldigt bra jobb och jag får mycket hjälp av mina försvarare som täcker en hel del skott. Så det kändes ändå ganska lugnt.

Radiosporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".