Nej till särskild sjukvård för hemlösa - trots stort behov

Idag kommer kommunfullmäktige i Västerås att avslå kristdemokraternas motion om särskild läkartid för hemlösa. Detta trots att både frivilligorganisationer och sjukvårdspersonal slagit larm om behovet av sjukvård för de hemlösa.

Men dörren är inte helt stängd. Höga tjänstemän från Västerås stad och landstinget har bildat en grupp som ska försöka hitta en lösning.

Tidigare har vi berättat att frivilligorganisationer såväl som sjukvårdspersonal på akuten slagit larm om att de hemlösa inte får den vård de behöver.

De är inte välkomna på vanliga vårdcentraler och vill inte heller gå dit eftersom de känner sig uttittade. De får inte komma in på akuten, på grund av att de är för påverkade eller inte tillräckligt sjuka. Följden blir att de går med infektioner, sjukdomar och skador alldeles för länge.

Citykyrkan och RIA har föreslagit att en läkare ska komma ner till kyrkans lokaler en gång i veckan och ta emot hemlösa, en lösning som skulle bli billig för både landsting och kommun eftersom de inte behöver ordna dyra lokaler.

Även i landstinget har det skrivits motioner om sjukvård för hemlösa.

- Viljan finns att lösa problemet, säger Lena Burström, biträdande landstingsdirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".