Betalkortnummer stulna från SJ - men alla drabbade vet inte om det

En okänd person har genom dataintrång kommit över kontokortsnummer och namn till 7 000 av SJ:s resenärer i Mälardalen. Men alla drabbade vet inte om det - vissa banker har valt att inte informera sina kunder, och har heller inte spärrat kontona.

Det är inte alla drabbade kunder som fått information om att deras kontokortsnummer kommit på avvägar genom ett dataintrång hos SJ.

Som vi rapporterade igår så har någon kommit över en fil med kontokortsnummer och namn till 7 000 av SJ:s resenärer i Mälardalen, som köpt tågbiljetter i så kallade TiM-automater.

Men alla drabbade vet inte om det - vissa banker har valt att inte informera sina kunder, och har heller inte spärrat kontona.

Över 2 000 av de 7 000 resenärer som drabbats är kunder hos Föreningssparbanken, som valt att inte informera sina kunder.

- Vi har lagt ett snabblarm, så om det är en transaktion från något av de här kontona kan vi reagera blixtsnabbt, säger informationschefen Kennet Karlsson, och menar att man inte vill oroa kunderna i onödan.

Om någon skulle använda kontot lovar Föreningssparbanken att bankkunden inte ska behöva drabbas, och att banken står för kostnaden.

Nordea och Handelsbanken har valt en annan väg. De har informerat de totalt drygt 2 000 kortkunder som drabbats, och har dessutom bytt ut korten.

- Vi tar så fort som möjligt bort de här korten så att ingenting kan hända, och så att kunden kan känna en trygghet. Vi eliminerar risken för bedrägerier, säger Christina Norvell, chef för Nordea Bankkort i Sverige.

(Reporter: Marie Hallman, SR Stockholm)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista