Demonstration mot minkar i bur

Idag kommer motståndare till minkfarmer att demonstrera på olika håll i Sverige mot pälsdjursuppfödning. Arrangör är förbundet Djurens Rätt men även andra än deras medlemmar kommer att demonstrera. En av dem är Ulf Andersson.

Ulf Andersson är köttproducent och spannmåls- och grönsaksodlare i Kärrbo utanför Västerås:

- Jag vet ingen människa i vårt land - jag kan inte tänka mig någon - som kan ställa sig upp på torget eller framför sina barn och barnbarn, eller en skolklass, och säga så här: Kolla de här minkburarna på det här sättet som vi har dem, det här är bra! säger han och fortsätter:

- De är inlåsta, de kan inte få utlopp för sina naturliga beteenden.

Ulf Andersson hänvisar till att minkar är ensamdjur som behöver kilometerlånga avstånd för att få utlopp för sina behov. Han är ense med Djurens Rätt om att burarna måste bort, men han är inte emot att djur föds upp för att bli pälsar.

Han säger att han hade kunnat följa med förbundets medlemmar till Uppsala för att demonstrera, men tycker att det är fullt tillräckligt att demonstrera i Västerås.

Idag kommer Ulf Andersson att ställa sig på Stora Torget klockan 14 och bilda opinion mot burarna. Det är inte politikerna utan uppfödarna själva som kommer att få bort burarna, säger han.

- Om man inte har allmänhetens förtroende och uppskattning, alltså, då lägger man ner, säger han.

- Ingen går emot allmänheten, ingen.

Djurens rätt har drygt 40 000 medlemmar i landet, varav drygt 600 i Västmanland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".