Luftfartsverket bekräftar

Luftfartsverket bekräftar att flygbolaget Ryanair har erbjudits förmånliga rabatter på start- och landningsavgifterna på Västerås flygplats. Flygplatsen ägs till 40 procent av luftfartsverket och till resterande 60 procent av Västerås stad, och har anmälts till konkurrensverket av både flygbolaget SAS och fackförbunden HTF och Transport, som anser att rabatterna strider mot såväl kommunallagen som EU:s konkurrensregler.
Uppgifterna om att Ryanair har krävt alternativt erbjudits mycket förmånliga rabatter, i mångmiljonklassen, för att utvidga sin verksamhet på Västerås flygplats, har funnits i några veckor, och förutom att anmäla saken till konkurrensverket för att få veta vilken sanningen är har SAS bland annat offentliggjort vilka avgifter bolaget självt betalar på Västerås flygplats: 123 kr per avresande passagerare och drygt 3.000 kr i landningsavgift. Igår kväll rapporterade Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram Tvärsnytt om vad flygplatsen har erbjudit Ryanair i en offert och i den offert man refererar till är det 59 kr per avresande passagerare och en landningsavgift på cirka 1.000 kr. Exakt vilka Ryanairs villkor är vill varken luftfartsverket eller flygplatsens socialdemokratiske ordförande Jan Hammer säga, men verkets generaldirektör Lars Rekke bekräftar att det är en viss prisskillnad mellan SAS och Ryanair när det gäller start- och landningsavgifterna, men säger: ''Det inte är en fråga om rabatter i någon fastställd taxa utan det finns avtal med SAS och det finns avtal med Ryanair, och SAS har en praktiskt taget obegränsad tillgång till de tider man vill flyga på och Ryanair får ta det som blir över. Det är alltså en skillnad på kvalitetsnivån på det som erbjuds, en skillnad på produkter och det motiverar en prisskillnad''. Jan Hammer säger så här: ''Vi har en samsyn med luftfartsverket i de här frågorna''.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista