Tveksamhet till myggbesprutning

Om några veckor beslutar Kemikalieinspektionen om man ska ge dispens för en omfattande flygbesprutning av mygglarver vid nedre dalälven. Förra sommaren gjordes ju ett försök med besprutning på ett begränsat område, men nu vill Nedre Dalälvens utvecklingsbolag utöka området som ska besprutas. Men många av remissinstanserna är tveksamma.
Besprutningen kommer att ske i ett område intill Färnebofjärdens nationalpark, naturreservat och Natura 2000-områden, som har sitt värde just av att områdena översvämmas och därför har en speciell fauna och flora. Vissa fågelarter som havsörn, fiskgjuse och storlom är mycket känsliga för störningar och överflygningar med helikopter kan få ödesdigra följder. En natt i augusti år 2000 fångades som mest 35.000 larver av stickmygga i en fälla, befolkningen gick omkring i mygghattar och täta kläder under sommaren. Fjolårets provbesprutning med bakterien Bacillus thuringiensis var framgångsrik, nära hundra procent av mygglarverna dog. Nu vill bolaget börja spruta redan i maj och fortsätta myggbekämpningen i fem år på större och större arealer. Det finns inga belägg för skador på andra organismer, säger ansökarna. Men flera remissinstanser hyser farhågor och invändningar. Man kan sammanfatta deras synpunkter som ''sakta i backarna'' - det finns inget underlag för att värdera oönskade effekter Remissinstanserna är två länsstyrelser, Naturvårdsverket, ArtDatabanken och Naturskyddsföreningen. Anna har likartade synpunkter. De anser att dispens för flygbesprutningen inte ska gälla längre än ett år, att ingen besprutning får ske så tidigt som i maj under fåglarnas häckningstid, att känsliga häckningsplatser för till exempel fiskgjuse måste undantas från överflygningar och att det sker en bred uppföljning av effekterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".