"Förbättringar av E18 behövs"

Den här veckan börjar vägarbetet på E18 mellan Arboga och Köping. Vägverket ska försöka jämna ut den spåriga vägbanan, och arbetet beräknas bli klart i juni nästa år.

- Jag kör ett par gånger i veckan här, och visst är den spårig och gropig. Det finns förbättringar att göra, det kan jag lova. Det säger lastbilschauffören Micke Swed.

Vägarbetet kommer att pågå fram tills kylan sätter stopp någon gång i november och återupptas senare i vår. En vägbana i taget kommer att stängas av och hastigheten sänks till 70 kilometer i timmen.

Det var 1995 som E18 stod klar, men senare framkom att bygget inte blev bra, vägen blev ojämn och spårig. Och vem som hade ansvaret för det har man bråkat om sen dess, Vägverket Mälardalen och Vägverket Produktion. Parterna har nu enats om en uppgörelse, och därmed kan reparationen starta.

Den enskilde som kanske påverkas mest är Malak Yacoub, ägare till Skoftestagrillen som ligger vid E18 mellan Köping och Arboga. Om vägen stängs av kan det betyda att hans kunder inte hittar till grillen under den tid som arbetet pågår. Just nu pågår diskussioner mellan honom och Vägverket för att åstadkomma en avfart till grillen, eller möjligen ekonomisk kompensation.

- Vi får se vad vi kommer överens om. Men jag lever av kunderna som kör förbi här. Jag klarar inte en dag, jag lever på den här vägen. Det säger Malak Yacoub.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".