Allt fler besöker Landsberget

Det gamla flygbevakningstornet på Landsberget mellan Fagersta och Virsbo lockar alltfler besökare. För några år sedan lyckades Vretarne Byalag stoppa rivningen av tornet. Sedan har man rustat det, och i fjol hade tornet över 3.000 besökare.
Från den övre plattformen 231 meter över havet ser man sju kyrktorn och ända ner till Mälaren. JO Pettersson är en i byalaget och han minns tornets kondition när laget tog över: ''Då var det ju i dåligt skick, men nu är det fint'', säger JO Pettersson. Det var i detta torn som lottorna och en man däruppe satt och höll koll på om det blev några bränder, och nu funderar Vretarne Byalag på att bygga upp också ett litet hus där lottorna och brandbevakaren bodde i. Byalaget begär nu ekonomiskt stöd av Fagersta kommun för att utveckla Landsberget till en mötesplats för turister och klasser från länets skolor. Bland annat planeras en ny plattform på sju meters höjd för besökare med höjdskräck.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista