Pris för tågresenärer pendlar rejält

Det är stora skillnader på vad det kostar att tågpendla till och från länet. Vissa pendlare i Mälardalen betalar några av de högsta priserna i hela Sverige. Det är de som pendlar till Stockholm. De som pendlar åt andra hållet, till Örebro, betalar väsentligt mindre i månaden.

Efter SJ:s förseningar och indragna turer i Västmanland öppnade Västerås nu före detta kommunalråd Åke Hillman i förra veckan för en ny diskussion. Låt kommuner och landsting ta över tågtrafiken.

Peter Skäringer pendlar varje dag mellan Sundbyberg och Västerås, vilket kostar honom 35 000 om året.

- Jag tycker det är ett ordentligt överpris om man ser till hur lång sträckan är, säger Peter Skäringer.

De olika priserna i Mälardalen beror på att det inte finns några avtal mellan SJ och länstrafikbolagen. Resultatet blir att kostnaderna varierar rejält. SJ kan ta betalt efter vad de tror de tjänar mest pengar på. En biljett från Västerås till Örebro kostar bara två tredjedelar av biljettpriset Västerås-Stockholm.

- Det är just det som är så sjukt. Det mest rimliga hade väl varit att det kostar lika mycket att pendla åt båda hållen. Sträckan är ju ungefär lika lång, säger pendlaren Peter Skäringer. Nu funderar han på att flytta från Stockholm eller byta jobb på grund av de höga pendlingskostnaderna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".