Landstinget betalar mer i VL

Vid den extra bolagsstämman i Västmanlands lokaltrafik går kväll beslutades det att Landstinget Västmanland ska ta ett större ansvar för fjolårets underskott än avtalet stadgar.
VL gjorde förra året ett underskott på nära 150 miljoner kr, och vid gårdagskvällens extra bolagsstämma handlade det om att fördela kostnaderna mellan ägarna, det vill säga landstinget och länets kommuner. Bolagstämman var över på tio minuter, och beslutet blev enhälligt, nämligen att Landstinget ska stå för 71 miljoner kr av underskottet. Det är cirka 4,5 miljoner kr mer än vad man egentligen behöver, enligt avtalet. ''Vi tog ett regionalt ansvar, helt enkelt'', säger landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson till P4 Västmanland, ''för att underlätta för kommunerna''. Många kommuner har nämligen upptäckt att man drabbats av större kostnader för trafiken än man budgeterar för. Vid den extra bolagsstämman igår beslutades också att VL:s styrelse tillsammans med kommunerna och landstinget ska gå igenom alla buss- och tåglinjer för att reda ut vad som egentligen ska ses som lokal- respektive regional trafik. Det har betydelse för hur kostnaderna ska fördelas. Landstinget har nämligen ansvar för 80 procent av kostnaderna om en linje ses som regional, medan kommunerna står för den största delen om linjen betraktas som lokaltrafik. Ett exempel är linjen Fagersta - Norberg - Skinnskatteberg som nu ses som lokaltrafik, men som de berörda kommunerna helt klart tycker är regionaltrafik. Om det blir så att fler linjer klassas som regionala får alltså Landstinget ta en större del av kostnadsansvaret. Ett förslag ska presenteras på VL:s bolagsstämma i november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista