Möte om friskola samlade få

Finskspråkiga föräldrar i Västerås verkar inte särskilt intresserade av den sverigefinska friskola som enligt planerna ska starta i kommunen till hösten, i alla fall inte av ett möte igår kväll att döma. Då anordnades nämligen ett infomationsmöte för föräldrar om den nya skolan som ska ha en förskoleklass och en första klass. För att kunna starta behövs omkring 40 elever men igår anmäldes bara ett enda barn till skolan.
Jukka Kivelä var en av de mellan tio och 20 föräldrar som var med på informationsmötet, men han tror trots allt att den sverigefinska friskolan blir av: ''Underlaget är ju stort så lyckas man bara informera och värva ihop ett antal elever ska det säkert gå bra'', säger Jukka Kivelä som kan tänka sig att skjutsa sin dotter dagligen till friskolan i Västerås eftersom han redan idag skjutsar henne flera mil extra dagligen för att hon ska få gå på tvåspråkigt dagis. Också Markku Peura, rektorn för sverigefinska skolan i Upplands-Väsby som står bakom skolplanerna, är fortsatt övertygad om att en sverigefinsk friskola kan starta i höst i Västerås: ''Jag är mycket optimistisk för jag har varit med vid ganska många möten där man har pratat om att starta en sverigefinsk friskola, och det har alltid varit ganska få människor i början, men sedan när kunskapen om det här sprids kommer fler och fler med'', säger Peura till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".