Dålig städning i Köpings skolor

Skolsköterskorna i Köping slår nu larm om att det städas för dåligt i skolorna. De menar att elever med allergi till och med kan få sina symptom förvärrade på grund av skolmiljön.

I Köping städas det för dåligt på skolorna. Det slår nu skolsköterskorna i kommunen larm om.

I ett brev till kommunledningen skriver samordnande skolsköterskan Barbro Mörtzell att det är oroväckande låg nivå på städningen, och att allergikerna har fått det svårare.

Så här står det bland annat i brevet:

”Det är oacceptabelt att barns sjukdomssymptom förvärras på grund av skolmiljön. Med en städnivå på två dagar/v riskerar även antalet astmatiker att öka, då det finns många barn (ca 40%) med latent allergi.”

Det var vid terminsstarten nu i höst som konsekvenserna av den minskade städningen började märkas på skolorna i Köping.

På grund av sparkrav har städningen minskat med 20 procent.

Ett ställe där städningen har minskat rejält är på S:t Olovsskolan i Köping:

- Det märks att det har blivit färre dagar. Nu städar man bara varannan dag, jämfört med varje dag tidigare, säger Karin Berglund, förskollärare på S:t Olovsskolan.

- Framför allt i trapphus och korridorer märks det. Barnens kläder blir så mycket smutsigare när de är på golvet och leker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".