Norbergs ekonomi illa ute

Norbergs kommunala ekonomi riskerar att kollapsa om några år. Det konstaterar Svenska kommunförbundet som gjort en djupanalys av den lilla Bergslagskommunens ekonomiska situation. Kommunen har under en lång rad år gått med underskott och trots att kommunledningen försökt komma tillrätta med problemen har det inte hjälpt, men nu måste det till krafttag för att bryta trenden. Annars kommer kostnaderna för den kommunala servicen att vara större än inkomsterna 2005.
Jämfört med andra likvärdiga kommuner kostar servicen i Norbergs kommun 36.000 kr per år och invånare, vilket är 6.000 kr högre än för riksgenomsnittet. Vidare har Norberg långa och kostnadskrävande sjukskrivningar, vilket gjorde att sjuk- och sommarvikarier förra året kostade 30 miljoner kr, men enligt kommunförbundets analys kan Norbergs kommun komma till rätta med sin ekonomi genom att krympa kostnaden för verksamheterna med inledningsvis 9 miljoner kr och under en flerårsperiod med 18-19 miljoner, införa lånestopp och börja betala av sina kommunala lån, och kommunalrådet Kent Persson tror att det är möjligt att fram till år 2005 komma till rätta med ekonomin: ''Analysen visar ju på vilken - om man säger - överkonsumtion vi har, och där ser vi att vi har möjligheter'', säger han till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".