Rysslägret ska bli mer tillgängligt

För 60 år sedan skickades 350 ryska krigsfångar från ett läger vid Krampen i Skinnskatteberg tillbaka till Sovjetunionen. Men rysslägret som det kallas är knappt känt bland dom unga i Skinnskatteberg.

I Västmanland fanns under andra världskriget en rad läger. I Sätrabrunn och på Färna tränades danska milistrupper för att vid tillfälle kunna slå till mot de tyska trupperna i Danmark och Norge. I Baggå och i Krampen fanns ryska krigsfångar som deserterat eller flytt undan tyskarna och lägren styrdes helt från ryska ambassaden.

Men den här delen av den svenska historien talas det mycket lite om. Därför ska lägerplatsen vid Krampen röjas och med hjälp av skyltar och skisser skall besökare lära sig hur det såg ut där på 1940-talet.

Dagens unga vet knappt om lägrets existens. Därför skall nu länsmuséet tillsammans med kommunen arbeta fram ett material som skall finnas med i skolornas historieundervisning. Runt en miljon kronor har man fått i bidrag för att kunna genomföra satsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".