Ingen förvåning i Hallstahammar

Att Hallstahammar kommun stäms av likvidatorn för det kommunala näringslivsbolaget Rutab, för sin vägran att betala en skuld på 700 000 kr, förvånar ingen på Hallstahammars kommunkontor.
''Nej, det här var väntat, det är likvidatorns roll att göra så här'', säger kommunjuristen Richard Grün idag till P4 Västmanland och nu möts alltså kommunen och kommunens eget näringslivsbolag i tingsrätten. Det handlar om efterdyningarna av Hollyhammaräventyret. När kommunen för ett par år sen tog beslut om aktieägartillskott, och köpte Hollyhammar-byggnaden av Rutab uppstod så småningom en skuld och det är den som striden rör sig om. ''Vi har betalat skulden'', säger kommunen. ''Nej, det fattas 700.000 kronor'', säger likvidatorn, som pekar på att kommunen faktiskt har bokfört en skuld på det beloppet i sin bokföring. Och det stämmer visserligen, medger kommunen, men enligt kommunjuristen är skulden i sin helhet bokförd enligt god redovisningssed och enligt försiktighetsprincipen. I det här fallet togs skulden upp trots att den inte var slutgiltigt värderad menar alltså kommunen. Det skedde från kommunens sida först den 14 januari i år, då kommunstyrelsen i Hallstahammar tog beslut om att inte betala hela skulden. Kommunstyrelsen skrev alltså ner skulden efter det att likvidatorn krävt betalning. Nu blir det alltså tingsrätten som får avgöra striden om det här kravet på 700.000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista