Fotografera Luciatåg inte alltid tillåtet

1:47 min

Fri fotografering av Luciatåget på förskolan är inte längre en självklarhet överallt. Kommunerna i Västmanland hanterar frågan på olika sätt, det visar vår rundringning. En av kommunerna som går ut med tydliga riktlinjer till sina förskolor är Arboga.

Emma Jansson, som har sin son på Sörgårdens förskola, får inte fotografera Luciatåget. 

– Det är ju tråkigt, men ändå så förstår jag dem - men ändå inte. Man måste ju ta bort bara sitt barn och ta kort på den för sig.

Det är främst bilder där fler än ens eget barn är med som ska undvikas, och anledningen är dels att det finns barn med skyddad identitet, och dels för att bilder i dag sprids lättare än någonsin i de sociala nätforumen. Föräldrar tappar därmed kontrollen över var deras barn hamnar.

På Sörgårdens förskola i Arboga ska privat fotografering ske under ordnade former och i samråd med personalen. De direktiven går Arboga kommun ut med till alla förskolor. Men det ser olika ut i länets kommuner.

I Sala har frågan aldrig varit aktuell på central nivå, säger Kanslichef på Skolförvaltningen, Benny Wetterberg.

– Vi har hittills inte sett detta som något problem, ingen har reflekterat över det, säger han.

Förskolelärare Annika Persson på Sörgårdens förskola i Arboga är nöjd med att det styrs uppifrån.

– Det är bra, så att det är lika över hela kommunen, säger Annika.

Borde det inte vara bättre om det vore upp till varje förskola eller avdelning?

– Inte sådana här saker, det är ju så som samhället ser ut nu och vi får följa det nu. Men visst kan det vara tråkigt för föräldrarna som inte får de här bilderna från luciafirandet och andra aktiviteter som kan vara roligt att ha, säger Annika Persson.