Datainspektionen råder till försiktighet

1:32 min

På förskolorna i Arboga sätter man stopp för fotografering av Luciatågen. Man får bara fotografera om man har medgivande från föräldrarna till samtliga barn som kan synas på bilderna. Orsaken till förbudet är att de kan hamna på internet utanför föräldrarnas kontroll. Enligt personuppgiftslagen får man ta bilder för privat bruk, men inte alltid publicera dem. Även Skolverket får många frågor.

– Det är inga problem att fotografera för privat bruk, sätta in i album och skriva ut. Däremot om man vill publicera så blir det lite mer krångligt och där är det fritt fram att göra det så länge man inte kränker den som finns på bilden, säger Ulrika Harnesk på Datainspektionen.

– I normalt fall så är barn som firar Lucia inte kränkande, men när det gäller barn så ska man ju vara lite försiktig med i vilka sammanhang bilder på barn kan finnas.

Men det finns fall där man måste vara extra försiktig, till exempel där barn som lever under skyddad identitet, förekommer på fotografierna, säger Ulrika Harnesk.

– Just med tanke på att man då inte vill riskera att andra barn som kanske lever under hot råkar illa ut. Det kan i värsta fall vara rent livsfarligt för de att finnas på internet. Då tycker man att man i möjligaste mån ska ta reda på om det går att publicera utan risk.

Men Ulrika Harnesk säger också att när ett fotografi väl hamnat på internet så kan det vara svårt att få bort det.

– Vi brukar råda de som drabbats att i första hand ta kontakt med den webbplatsen, men risken med internet är ju att man tappar lite kontrollen över de bilder och uppgifter som finns där. Och det kan vara svårt att få bort dem, säger Ulrika Harnesk.