Oenigt om övertid på Volvo i Köping

1:35 min

Delar av personalen på Volvo Powertrain i Köping är missnöjd med hur man sköter den beordrade övertiden. Den ges ofta med kort varsel och sällan har personalen möjlighet att säga nej menar IF Metall på Volvo Powertrain.

– Vi har haft väldigt mycket övertid och klubben har haft ett antal förhandlingar om den beordrade övertid som är på företaget, säger Leif Eriksson, klubbordförande på IF-Metall på Volvo Powertrain i Köping.

– Det är i princip varje helg som har varit under våren, fortsätter han.

Idag har arbetsgivaren enligt avtal rätt att beordra 150 timmars övertid per år, och beskedet om att jobba över kan ges senast före sista rasten dagen innan. Till exempel kan man alltså få besked innan sista rasten på fredagen om man måste jobba helgen.

Just nu är man inne i en lägre produktionsfas, som gjort att den här beordrade övertiden inte utnyttjas lika ofta. Men frågan är fortfarande het bland de anställda och skapar oro inför framtida produktionstoppar.

Enligt Leif Eriksson, klubbordförande på IF-Metall på Volvo Powertrain i Köping, är problemet att det finns minst sagt olika syn mellan arbetsgivare och personal, vilka skäl som är godtagbara och inte för att slippa jobba när övertid beordras i sista stund. Men också att det är något som sätts i system av arbetsgivaren. Något som lett till diskussioner och att fackliga förhandlingar med Volvo inletts.  

– Ofta så slutar de i oenighet och sen blir det inte något mer med det. Det är olyckligt.

– Vi anser att individen får för lite inflytande på sin övertid, säger Leif Eriksson på IF-Metall.