För dyrt med skolsamverkan

2:14 min

Avesta kommun i Dalarna säger upp det ekonomiska avtalet med NVU, Norra Västmanlands Utbildningsförbund. Anledningen är att avtalet innebär att kommunen förlorar stora summor pengar.

– Vi kan inte fortsätta så här när vi inte får de här jämna strömmarna, säger Mikael Westberg, ordförande i bildningsstyrelsen i Avesta.

Det är elevströmmarna Mikael Westberg talar om. Kommunerna inom NVU betalar ett lägre pris per elev som väljer att gå i gymnasiet i någon av de andra kommunerna i förbundet. Avesta lämnade egentligen NVU redan 2008, men har kvar det ekonomiska avtalet med den lägre ersättningen. Men det som skulle bli en jämn ström av elever över länsgränsen och en ekonomiskt fördelaktig rabatt, blev istället en förlust.

Läsåret 2011-2012 är det sju elever från Avesta som väljer att studera på Brinellskolan i Fagersta, medan hela 81 elever från Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg som väljer Karlfeldtgymnasiet i Avesta. När Avesta inte får så att säga 100 procent betalt för de 81 eleverna, blir det alltså det ekonomiska avtalet för dyrt. Enligt Mikael Westberg förlorar Avesta cirka tre miljoner kronor på avtalet.

Även om Avesta säger upp det ekonomiska avtalet nu innan nyår, så är det ett års uppsägningstid. Så det är först 2013 som det visar sig ekonomiskt för de återstående kommunerna i NVU, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.

Ännu är det för tidigt att säga vad det kommer att betyda att Avesta drar sig ur, säger NVU:s förbundschef Göran Wänglöf.

– Jag kan inte svara på det utan det är ju helt beroende på hur eleverna väljer i framtiden, säger han till P4 Västmanland.

Han är däremot säker på att NVU, som det fungerar i dag med de tre kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, inte kommer att försvinna

– Det ser jag inga problem med för det är ju förankrat på ett helt annat sätt än med Avesta, säger NVU:s förbundschef Göran Wänglöf.

Under nästa år kommer NVU och Avesta att förhandla om andra sätt att kunna samverka.