Volvo tillbakavisar kritik om övertid

1:20 min

Delar av personalen och facket på Volvo Powertrain i Köping är missnöjda med hur företaget hanterar beordrad övertid. Ofta beordras den med kort varsel och det finns få möjligheter att tacka nej. Men företaget håller inte med.

Men Björn Axelsson HR-chef, håller inte med om den bild som ges av personalen.

– Det här är väldigt sällsynt förekommande att det finns någon form av oenighet kring huruvida man har giltiga skäl eller ej, säger Björn Axelsson, som är HR-chef på Volvo Powertrain i Köping.

Han säger att man på Volvo Powertrain under produktionstoppar varit tvungen att beordra övertid, men att man löst detta på ett smidigt sätt och att företaget har haft stort överseende med om personalen inte kunnat jobba över.

Visst har man varit i förhandlingar med facket och att det slutat med att man skiljts i oenighet, men det är inget Björn Axelsson vill gå in på, och hänvisar till att han inte vill kommentera enskilda fall.

– Jag anser att vi har ett mycket gott samarbete med vår fackliga organisation och att vi löser de allra flesta av de uppkomna situationer utan några som helst problem, så jag vill dementera att den här frågan är i den utsträckningen som beskrivs, säger han.

Psykologiska kontrakt

#text=4855095#talas det om avtal som inte finns nedskrivet. Det menar Kerstin Isaksson, professor i psykologi vid Mälardalens högskola.

Facklig kritik mot övertidsjobb

#text=4852991#Volvo Powertrain i Köping är missnöjd med hur man sköter den beordrade övertiden. Den ges ofta med kort varsel och man har sällan möjlighet att säga nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista