"Besluten tar lång tid i politiken"

Medborgarförslag är en företeelse som håller på att göra sitt segertåg över länet. Till exempel i Norberg finns ett förslag om att hugga ner granarna vid väg 68, för att bilisterna ska kunna se samhället. Efter snart ett år av diskussion och utredning, ska frågan under onsdagen tas upp i kommunstyrelsen.

- Det är lång tid, och det är frustrerande. Skulle den privata verksamheten fungera likadant skulle vi bli förtvivlade. Det säger Håkan Ekebom, medborgare i Norberg som väckte förslaget.

Norberg är alltså en av kommunerna i Västmanlands län som har infört möjligheten att lämna medborgarförslag. De övriga är Fagersta, Sala, Heby, Surahammar och Kungsör. I Köping finns ett förslag som ser ut att bli verklighet, beslut där kommer senare i år. Och även i landstinget är det möjligt.

I Norberg har det kommit in åtta förslag på ett drygt ett år, men kommunalrådet Kent Persson menar att även tidigare så kunde allmänheten göra sin röst hörd.

- Även tidigare kom det in förslag från allmänheten, och vi behandlade dem då också. Skillnaden nu är att vi lyfter upp frågan och att det får en lite högre status. Det säger Kent Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".