Inga medborgarförslag i Hallstahammar

I Hallstahammar behöver invånarna inte möjligheten att själva lägga förslag till kommunfullmäktige. Alla som bor där känner nämligen en politiker, enligt kommunalrådet Agneta Ivemyr (s).

Invånarna i Hallstahammar har inte möjlighet att själva lägga förslag till kommunfullmäktige. Annars finns möjligheten till så kallade medborgarförslag i majoriteten av länets kommuner, och dessutom i landstinget.

Där kan alltså invånarna lägga förslag till fullmäktige, och politikerna är tvungna att behandla frågan. Men några av länets kommuner har sagt nej till medborgarförslag; en av dem är alltså Hallstahammar.

- Jag tycker att man på något vis spelar ut de politiska partierna. Vi inom partierna är ändå valda för att representera kommuninvånarna. Och är det så att det finns tankar eller förslag så ska man kunna ta kontakt med sin politiker, säger Agneta Ivemyr, socialdemokratiskt kommunalråd i Hallstahammar.

Ett av argumenten för att införa medborgarförslag var att öppenheten skulle öka, och att det faktiskt öppnar ytterligare en kanal för medborgarnas inflytande.

- Vi tycket att den här öppenheten finns ändå. Det här är en så liten kommun att varje kommuninvånare känner en politiker, säger Agneta Ivemyr till P4 Västmanland.

Det var under den socialdemokratiska ministern Britta Leijon som tankarna om medborgarförslag förbereddes. Tanken var att ta vara på medborgarnas engagemang.

Men socialdemokraten Agneta Ivemyr ser inget konstigt med olika ståndpunkter inom partiet.

- Det är inte alltid vi har samma åsikter inom socialdemokraterna.

En av tankarna i demokratiutredningen var att medborgarförslagen skulle vitalisera demokratin.

- Det är mycket möjligt, men det kan också vara så att det finns enskilda personer som skriver de här förslagen. Och vad gör vi med de övriga medborgarna, de måste ju också få möjlighet att komma till tals, säger Agneta Ivemyr.

I Hallstahammar sa fullmäktige nej till medborgarförslag efter en motion av den nu avlidna fullmäktigeledamoten Eva Bergqvist.

Även Västerås, Skinnskatteberg och Arboga kommuner har avstått från möjligheten att ta emot medborgarförslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".