"Vi säger inte ja till vilka villkor som helst"

- Vi tycker inte att vi kan säga ja till vilka villkor som helst, säger P-O Nilsson, kommunalråd i Arboga, angående det uteblivna beslutet om det gemensamma KAK-gymnasiet.

Beskedet om gemensamt gymnasium för Köping, Arboga och Kungsör dröjer alltså ytterligare. Det står klart sedan Arbogas kommunstyrelse igår varken sa ja eller nej till förslaget.

- Vi tycker inte att vi kan säga ja till vilka villkor som helst. Vi vill ha en annan kostnadsfördelning mellan de tre kommunerna än den föreslagna, och vi vill att ledningsstaben för det nya gymnasiet ska ligga i Arboga, säger P-O Nilsson, kommunalråd i Arboga.

Det betyder att eleverna som går i nian i de tre kommunerna fortfarande inte har full koll på var det program som de söker kommer att finnas nästa år. Processen att söka till gymnasiet startar ju i slutet av året.

- Jag vill gå teknik eller samhäll. Det är lite jobbigt att inte veta precis var utbildningarna kommer att finnas. Det är bra att veta i förväg var den ska vara, säger Erik Pålsson, som går nian på Karlbergsskolan i Köping.

Det var i våras som förslaget om gemensamt gymnasieförbund presenterades av utredaren Torgny Martinsson i Köping.

Sedan dess har diskussionerna gått höga mellan de tre kommunerna, och det mesta pekar på att de inte kommer överens den här gången heller.

Frågan har diskuterats i snart tio år, men har stupat på olika hinder varje gång.

Arbogas beslut kommer nu istället i fullmäktige i slutet av oktober.

- Jag tror inte att Köping och Kungsör ändrar sig innan dess, men det är ju upp till dem att avgöra, säger P-O Nilsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".