Sjukvårdsinformatörer ska underlätta läkarbesök

Landstinget Västmanland har utbildat så kallade sjukvårdsinformatörer som ska underlätta mötet mellan vårdpersonalen och nya svenskar.

När man söker upp en läkare i ett nytt land kan det uppstå problem eftersom man inte riktigt vet hur det ska gå till.

Dessa problem har Landstinget Västmanland nu uppmärksammat och därför utbildat elva sjukvårdsinformatörer som ska göra det lättare för vårdpersonalen och nya svenskar att förstå varandra.

På det viset hoppas man kunna ge bättre vård och spara både tid och energi.

Saleh Mahmoudi, som ursprungligen kommer  från irakiska kurdistan, är en av sjukvårdinformatörerna och han berättar vilka problem som kan uppstå:

- Många av dem som kommer nerifrån är vana vid att när de går till läkare så får de en påse medicin, de får bra bemötande och tid samma minut man ringer och helst också någon spruta. När de inte får det så blir de besvikna. Det kan också bli problem när läkaren här i Sverige talar om egenvård. Att när man till exempel har lite ont i ryggen så kan man gå och promenera och simma o s v.

Det är alltså inte bara språket som kan orsaka problem utan även kulturella skillnader. Saleh Mahmoudi och de andra sjukvårdsinformatörerna lär invandrare vilka rättigheter man har som patient i Sverige och hur den svenska sjukvården fungerar. Men lika viktigt är att vårdpersonalen får lära sig vilka förväntningar man som nyinflyttad i landet har på sjukvården.

- Det tycker jag är väldigt viktigt. Jag tycker att personalen ska ha någon form av förståelse för att den här personen kanske är analfabet som kanske inte förstår hur man ska bete sig och hur man ska göra, säger Saleh Mahmoudi, till P4 Västmanland.

I Västerås har man t ex informerat invandrare som arbetar på utvecklingscentrat Billsta. En av dem är Rahman Nisstani som kom till Sverige för åtta år sedan från irakiska Kurdistan, och han tycker att han fått lära sig mycket nytt om t ex egenvård:

- Det är mycket bra. Jag vet nu lite bättre vad ska göra när jag behöver komma i kontakt med en läkare eller när jag inte nödvändigtvis behöver kontakta läkare utan kan hjälpa mig själv, säger Rahman Nisstani.

Sjukvårdsinformatörerna är resultat av ett projekt inom landstinget. Projeketet är slut och nu ska man fundera på hur man ska arbeta vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".