Minskad brottslighet i länet

Brottsligheten i Västmanland har minskat under årets första tre kvartal. Nedgången är visserligen bara fyra procent men det innebär att nästan 1 200 färre brott anmälts under perioden jämfört med samma tid förra året.

Polisens statistik över brottsligheten i länet förskräcker trots att den minskar. Totalt anmäldes fram till och med september månad 27 205 brott och bland dem är stöld, rån och andra tillgreppsbrott vanligast. Även de har minskat jämfört med fjolårets siffror men är ändå 14 683. Också anmäld skadegörelse minskar och då med 12 procent ner till 3 224 stycken.

Polisen måste under året dessutom fångat in de värsta klottrarna för anmälningarna om klotter har mer än halverats jämfört med i fjol. Och länets cykelägare har lärt sig att ta vara på sin cykel. Årets notering på 2 497 stulna cyklar är den lägsta under hela 2000-talet och samma sak gäller bilinbrotten som stannade på 3 105 stycken.

Bedrägerierna är många men ligger långt under fjolårets som var den värsta på många år och även antalet förskingringar ligger lågt i år med 116 anmälningar. Sexualbrotten, våldtäkter och liknande ligger konstant runt 250 stycken eller i stort sett ett om dagen under perioden.

Avslutningsvis noteras att narkotikabrotten ökar och som vanligt är det ett resultat av att polisen satsar på att slå ut narkotikahandeln i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".