Svårt för landsbygdsbor att få hastigheten sänkt

Det är svårt för boende på landsbygden att få hastigheten sänkt på vägen nära bostaden. Det vet Pia Rudolf och hennes familj utanför Lillhärad - 25 meter från deras köksfönster går en mindre landsväg...

Länsstyrelsen är restriktiv när människor på landsbygden vill sänka hastigheten på vägen utanför deras hem.

När Pia Rudolf och henne familj flyttade ut på landet var de överlyckliga. De tyckte att de hade hittat sin drömgård där barnen skulle få det lugnt och tryggt.

Men 25 meter från köksfönstret går det en mindre landsväg. När familjen flyttade in i huset tycke de vägen var så smal och liten att den inte kunde spela någon roll.

Men det har visa sig att 70-vägen visst spelar roll.

- Vi är oroliga för vägen hela tiden och man lever i ständig skräck att det ska hända någonting. Barn är ju barn, säger Pia Rudolf till P4 Västmanland.

- Det räcker med att en boll rullar över vägen, så springer de ut och hämtar den, hur mycket man än varnar!

Nu hoppas hon att Länsstyrelsen ska sänka hastigheten till 50 kilometer i timmen.

På mindre vägar på landsbygden är bashastigheten 70 kilometer i timmen. Om vägen går genom en by, om det är dålig sikt eller andra dolda förhållanden kan hastigheten sänkas.

- Men bedömningarna är restriktiva, och om inte vägen går igenom en by är sannolikheten liten att hastigheten sänks, säger Maria Pettersson på Länsstyrelsen i Västmanland.

Pia Rudolf tycker att de som bor på landsbygden också måste få känna sig trygga:

- Man känner sig maktlös, och undrar varför människor som bor på landet inte ska vara lika skyddade som folk i sta’n. I en tätort skulle det aldrig ske att någon fick köra 70 kilometer i timmen, lagligt, förbi en gård där det bor barn!

Hur det blir med hastigheten på vägen utanför hennes hus är ännu inte beslutat.

Hittills i år har 23 ansökningarom sänkt hastighet kommit in till Länsstyrelsen i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".