Åsikter går isär om medborgarförslag

Sex av länets kommuner har hittills infört medborgarförslag, liksom landstinget. Fem kommuner har inte infört medborgarförslag ännu. Åsikterna varierar i kommunerna om det är bra eller inte.

En som tycker att fördelarna med medborgarförslag överväger är docenten i statskunskap Stig Montin, som på justitiedepartementets uppdrag har skrivit en rapport om medborgarförslag.

- Det kan ses som en pusselbit som bidrar till att få i gång en debatt om frågor som annars inte skulle ha tagits upp. Så visst har det betydelse, säger Stig Montin.

Han menar också att det finns två olika synsätt bakom besluten om att införa medborgarförslag eller inte. I det ena, som kan kallas valdemokrati, väljer medborgarna sina representanter en gång vart fjärde år, och representanterna sköter sedan kommunen utan inblandning från medborgarna.

I det andra synsättet, som kan kallas deltagandedemokrati, vill man få så många medborgare som möjligt att känna delaktighet i besluten. De kommuner som har infört medborgarförslag har troligen utgått från det synsättet.

- Vilket av synsätten som är att föredra är en svår fråga, men själv föredrar jag det senare, säger Stig Montin.

Medborgarförslag finns alltså i sex kommuner i länet; Fagersta, Heby, Kungsör, Norberg, Sala och Surahammmar. Dessutom i Landstinget Västmanland.

I Arboga, Hallstahammar, Skinnskatteberg och Västerås har man inte infört medborgarförslag, antingen har man aktivt sagt nej eller så har man inte tagit ställning till frågan. I den elfte kommunen, Köping, finns ett förslag om att införa medborgarförslag, beslut i den frågan kommer senare i höst.

- Det kan ju hända att till syvende och sist så leder det till ett bättre förtroende för den lokala politiken och förvaltningen. Och då har man vunnit nåt med det, säger Stig Montin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".