Leax blickar mot Asien

Industriföretaget Leax, med huvudkontor i Köping, vill nu etablera sig i Asien. Planerna är ännu i sin linda, men företaget har redan rekognoscerat i både Kina och Indien.

- Flera av våra kunder vill att vi ska kunna leverera till kunder i Asien, och då måste vi finnas på plats. Det säger Roger Berggren, VD för Leax.

Men han tror inte att det betyder färre anställda i Västmanland.

- Vi kommer inte att flytta några jobb till Indien. Snarare kommer vi att fortsätta satsa på utveckling här för att kunna exportera kompetensen, säger Roger Berggren.

- Men det är klart att arbetsintensiva jobb kan riskera att flyttas. Men sedan vi startade i Lettland har inte det inneburit någon minskning här i Västmanland, tvärtom har vi anställt fler, säger han.

Leax startade för drygt 20 år sedan i Köping och har sedan dess öppnat fabriker i Västerås och Lettland. Företaget har inga egna produkter utan gör vad kunderna beställer, mest kugghjul och axlar till bland annat bilindustrin och gruvindustrin.

2001 startades fabriken i Lettland, och idag finns ett 40-tal anställda i Lettland. Där går det bra idag, fram till årsskiftet räknar Roger Berggren med att anställa två personer i veckan ungefär.

Men Lettland är ändå ganska likt Sverige, om det blir verklighet av planerna att starta fabrik i Kina eller Indien så krävs en helt annan anpassning.

- Vi bör hitta medarbetare eller partners lokalt. Vi kommer säkert att göra misstag, men man måste också våga för att vinna någonting, säger Roger Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".